Megépült Vajszlón a 637 kWe villamos teljesítményű biogáz erőműIMG_4640

Megépült Vajszlón a 637 kWe villamos teljesítményű biogáz erőmű, melyet Ormánsági Zöldenergia Kft. valósított meg közel egymilliárd forintos beruházással. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg 2015. augusztus 25.-én.

Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjából elnyert támogatás összege 625,6 millió forint.
A „Burgonyapehely” Kft. felhagyott üzemi területének egy részén épült üzem a környező állattartó telepeken képződő sertés almostrágyát, növényi és élelmiszeripari melléktermékeket, hulladékokat hasznosítja megújuló energia termelésére.
A biogáz egy földgázhoz hasonló, metánt tartalmazó gáz, mely szerves anyagok – így mezőgazdasági hulladékok – erjedése és bomlása során keletkezik levegőmentes környezetben.
A tervek szerint az üzem az alapanyagokból évente 2,2 millió m3 biogázt állít elő teljesen zárt rendszerben, melyet gázmotoros kiserőműben hasznosít villamos energia és hőenergia előállítására. A biogázból a gázmotoros kiserőmű közel 4,5 GWh zöldáramot állít elő éves szinten, mindemellett hozzávetőlegesen 4,8 GWh hőenergia is keletkezik. A villamos energia értékesítés a kötelező átvételi rendszerben a MAVIR Zrt. számára történik.
A működés során évente keletkező 9 700 m3 szilárd, és 9 000 m3 folyékony végtermék mezőgazdasági területeken hasznosul biotrágyaként, kiváltva a műtrágya felhasználást. A biotrágya a talaj tápanyag utánpótlására használható magas szerves anyag tartalmú, szagtalan fermentációs maradék.
A beruházás révén évente 16 817 tonnával csökken az üvegházgáz-kibocsátás, valamint a működés által évente 718 000 m3 földgáz felhasználás váltható ki a villamos-energia és a földgáz rendszer tekintetében.
Az erőmű tervezett működési ciklusa várhatóan 25 év, a 637 kWe beépített villamos kapacitása pedig igény esetén tovább bővíthető.
Magyarországnak a klímaváltozás okozta környezetvédelmi kihívásokon túl, a jelentős energia importfüggőség miatt is változtatnia kell energiastruktúráján, és a helyben rendelkezésre álló zöldenergiákat kell mind hatékonyabban kiaknáznia. A klímaváltozás mellett szintén jelentős környezetvédelmi kihívás a hulladékkezelés. A mezőgazdaság igen nagy mennyiségű hulladékot és hasznosítatlan mellékterméket állít elő. A Vajszlón megvalósuló biogáz beruházás egyszerre szolgál környezetvédelmi, klímavédelmi, hulladékgazdálkodási és az energiaellátás-biztonsági elvárásokat, valamint hozzájárul az Európai Unió által meghatározott üvegházgáz kibocsátás csökkentési célok eléréséhez is.

 

úszt